Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 26.04.2024. 22:30
  • Zadarska, Zadar

Imamo šampione 26. Dana masline u Zadru

U kategoriji otvorenih ulja šampion Drago Malić osvojio je 99,80 od mogućih 100 bodova. Čista oblica Dalme Oleum u vlasništvu obitelji Vinka Lalina s 99,90 bodova najbolja od pakovina. Iz koje uljare "cure" šampionska ulja?

Foto: Dani masline
  • 1.848
  • 141
  • 0

Na zadarskom Vitrenjaku proglašeni su šampioni i najbolja ulja 26. Međunarodne manifestacije Dana masline koja se 26. i 27. travnja održava u Zadru i mjestu Poljana na otoku Ugljanu. Iako je uzoraka bilo manje nego lani, većina maslinara može biti zadovoljna rezultatima koje su postigli.

Od ukupno 137 uzoraka, pristiglih iz svih sedam županija jadranske Hrvatske te iz susjednih zemalja Slovenije, BiH, Crne Gore, a jedno ulje stiglo je i iz Španjolske, točnije iz Jaena u Andaluziji, čak 128 ih je ocjenjeno kao ekstra djevičansko maslinovo ulje što čini 93,4 posto od ukupnog broja uzoraka. Njih devet ili 6,6 posto ocijenjeno je kao djevičansko maslinovo ulje dok lampante odnosno nejestivih ulja nije bilo na ovoj manifestaciji.

"Ovi podaci najbolje potvrđuju da, unatoč teškoj maslinarskoj godini, uspješni maslinari znaju proizvesti ulja vrhunske kvalitete", kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora. 

Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije: otvorena ulja i pakovine. Svi uzorci su najprije podvrgnuti kemijskoj analizi u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Kemijskom analizom moglo se postići najviše 10 bodova ili 10 posto ukupne ocjene maslinovog ulja na ovoj manifestaciji. Nakon toga, uslijedila je senzorska ili organoleptička analiza koju su u više "seansi" proveli certificirani ocjenjivači Profesionalnog panela istog zavoda. Senzorska analiza koja daje najviše 90 bodova čini 90 posto ukupne ocjene. No, ni jedno nije osvojilo maksimalan broj bodova. 

Tajna uspjeha Drage Malića

U kategoriji otvorenih ulja, od njih 84, najbolje je ocijenjeno ulje OPG-a Drage Malića (79) iz Sukošana. Njegov blend od Oblice (90 posto) i Pendolina (10 posto) ocijenjen je s 99,80 od mogućih 100 bodova.

"Upornost se isplatila", kaže Malić. On se na ovoj manifestaciji natječe već punih 13 godina. Počeo je sa srebrom, a onda su uslijedile uglavnom zlatne medalje da bi prije tri godine na 23. Danima masline njegovo ulje ušlo među pet najboljih. Malić, inače umirovljeni nastavnik matematike i fizike, maslinarstvom se strastveno bavi već 40 godina. Na tri lokacije u Buliću i jednoj u Bukoviću, naseljima u sklopu grada Benkovca, ima ukupno 400 stabala maslina uglavnom domaćih sorti. Prevladava Oblica, zatim Grambućela i Krvavica, a u novije vrijeme posadio je i nešto introduciranih sorti Leccina, Pendolina, Ascolane…

dc
Drago Malić šampion je u kategoriji otvorenih ulja

"Berbu za šampionsko ulje obavili smo 20. listopada. Ubrane plodove isti dan preradili u uljari Nadin kod Željka Vrsaljka", kaže on. Kao i većina drugih maslinara, on je imao gotovo 50 posto slabiji urod nego prijašnjih godina. "Randman je također bio loš. Jedva 11 posto. Od 2.863 kg ploda dobili smo 355 litara ulja. Za usporedbu, godinu dana prije od 4.618 kg izišlo je 613 litara ulja", govori. Ovogodišnje šampionsko ulje može, kaže, zahvaliti i ranijoj berbi. "Tako smo izbjegli najezdu maslinine muhe koja je mnogima desetkovala ionako slab urod", zaključuje on, koji nije samo vrstan maslinar nego i numizmatičar te, što nije baš čast "slučaj", strastveni kolekcionar čekića. Ima ih više stotina, a neki su čak i iz nekadašnjih otomanskih vremena.

U kategoriji otvorenih među pet najboljih plasirali su se Dalma Oleum, Pakoštane s 99,75 bodova, Peter Pucer, Grožnjan s 99,75, OPG Čelini, Pakoštane s 99,70, Davor Buterin, Novigrad s 99, 65 i Karmela Gulan, Galovac s 99,60 bodova. Spomenimo još da su od ukupno 84 ulja u ovoj kategoriji njih 60 osvojila zlata, 13 srebra i 4 bronce. Bez medalje ostalo je šest ulja.

Šampionska pakovina od čiste Oblice

U kategoriji pakovina šampion je Dalma Oleum, u vlasništvu obitelji Vinka Lalina iz Pakoštana. Njihovo monosortno ulje od čiste Oblice, osvojilo je 99,90 bodova. "Isto kao i lani", kaže Lalin. Tada i ove godine njihova ulja nagrađena su i na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku. "Ova posljednja berba, što se tiče količina, je za zaborav", kaže Lalin. Kvalitetu su postigli ranijom berbom, pravodobnim pretokom i čuvanjem na optimalnoj temperaturi od 17 Celzija. 

Dodajmo još da su na dva najznačajnija natjecanja u Hrvatskoj maslinari iz Pakoštana osvojili šampionske titule - Lalin na Danima masline, a Tomislav Čudina nedavno na Noćnjaku u kategoriji intezivnih otvorenih ulja.

Na Danima masline posthumno uručeno priznanje prof.dr.sc. Ivi Miljkoviću

U kategoriji pakovina na Danima masline među TOP-5 su ulja OPG Lupić, Bale s 99,80 bodova, Lisjak d.o.o. Koper (SLO) s 99,60, OPG Lupić, Bale s 99,55, OPG Čelini, Pakoštane s 99,45, i OPG Ante Vulin, Pakoštane s 99,45 bodova. Od 53 pakovine njih 45 osvojilo je zlato, tri srebro, tri broncu, a samo dva ulja ostala su bez nagrade.

vd
U kategoriji pakovina šampion je Dalma Oleum

U dokumentima ispod teksta možete pronaći sve rezultate po kategorijama otvorenih ulja i pakovina. 

Krešendu na Vitrenjaku prethodilo je svečano otvaranje manifestacije uz prigodne riječi Benita Pucara i županijskog pročelnika Daniela Segarića koji je i otvorio ovogodišnju 26. po redu manifestaciju. U sklopu otvaranja dodijeljene su i posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje "Stanko Ožanić" za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr.sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Priznanje Uzorni maslinar dobio je Nikša Ivanac iz Ugljana, a Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana.

Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva zaslužila je Željka Rački-Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Zlatno pero Željki Rački-Kristić: Nagrada obvezuje cijelu ekipu Agrokluba

Posthumno je dodijeljeno i prošlogodišnje priznanje Stanko Ožanić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu prof.dr.sc. Ivi Miljkoviću. Laureat 2023. i doajen hrvatskog voćarstva, lani nažalost nije mogao nazočiti dodjeli. U međuvremenu je preminuo, a priznanje je sada preuzeo njegov sin Dubravko Miljković.

Maslinarski kalendar i kako smanjiti stres kod maslina?

Nakon nagrada laureatima, uslijedio je okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Istom prigodom predstavljen je Veliki maslinarski kalendar autora mr.sc. Marijana Tomca i Ivane Tomac Talajić, dipl. ing. Radi se zapravo o plakatu dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe,  zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.

Dani maslina nastavljaju se u subotu nizom zanimljivih događanja na otoku Ugljanu u mjestu Poljana. Domaćini, Turistička zajednica općine Preko u suradnji s Udrugom Pojonsko srce priređuju svim sudionicima i gostima druženje uz obilje hrane, pića i zabave.

htg
Predstavljanje Maslinarskog kalendara

Održat će se i Sajam Hrvatskog otočkog proizvoda. U maslinicima na programu je pokazna rezidba za uzgojni oblik polikonične vaze koju će uz aistenciju Marijana Tomca prezentirati dr.sc. Šime Marcelić. Neće izostati ni tradicionalno natjecanja u pripremi jela "žgvacet" (mlada janjetina s bižima) i niz drugih zanimljivih događanja. Sve u prirodnom okruženju što je posebnost Dana masline po kojima se razlikuju od većine drugih maslinarskih manifestacija.

Ulja za zajednicu Mocire 

Organizacijski odbor odlučio je da će ove godine maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize donirati Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire. Djelatnost Centra je pružanje socijalnih usluga djeci sa odstupanjima u razvoju i teškoćama u razvoju, djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama i djeci s poremećajima iz autističnog spektra te odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama uz pridružene teškoće. Dobro je činiti dobro, jer dobro se dobrim vraća.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Dani masline u Zadru Šampioni Dana masline Benito Pucar Željka Rački-Kristić Otvorena ulja Pakovine Drago Malić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎