Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 26.04.2024. 18:00

Zabrinjava stanje ovogodišnjih usjeva - kako se to odražava na cijene žitarica?

Dok temperature ostaju pretjerano niske u zapadnoj Europi, nastavljaju rasti u južnoj Rusiji, dosežući 30°C. Najviše ugrožena pšenica

Foto: Depositphotos/ Friedamischke
  • 4.700
  • 287
  • 0

Cijene pšenice rastu ovoga tjedna, a kao razlog se navodi zabirnutost zbog propadanja usjeva u Europi dok vrlo visoke tepmerature uzrokuju deficit vlage u velikim dijelovima ruskih regija u kojima se uzgaja ova žitarica. 

Zabrinjavajuće prognoze za pšenicu

U Njemačkoj i Francuskoj opasnost od mraza traje duže od očekivanog, navodi Agrarheute. Očekuje se povratak kiše u velikim dijelovima Francuske ovog vikenda. Dok temperature ostaju pretjerano niske u zapadnoj Europi, nastavljaju rasti u južnoj Rusiji, dosežući 30°C, kažu meteorološke službe.

Pored toga, Kansas koji je po pšenici država broj 1 u SAD-u, bilježi daljnje pogoršanje stanja zaliha ozime pšenice. 

U tom kontekstu, europske cijene za novu žetvu porasle su u srijedu za dodatnih 5,50 eura na 228,50 eura/t, vrativši se na razinu iz listopada. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Istodobno se povećao jaz u odnosu na cijene za svibanjski ugovor. Pod utjecajem velikih zaliha kao i međunarodne konkurencije, cijena one za svibanj 2024. pala je za 1 euro na 208,50 €/t te je bila 20 €/t niža od rujna 2024., navode analitičari Agritela.  

Zahlađenje koje je posljednjih dana pogodilo Europu od Poljske do Francuske, nakon razdoblja blagog vremena koje je omogućilo razvoj usjeva, moglo bi utjecati na sve kulture, uključujući i ozimu pšenicu. 

"Još je prerano za procjenu posljedica, ali je zabrinjavajuće", kaže analitičar Gautier Le Molgat.

Kako stoje cijene ostalih usjeva?

Kada je riječ o kukuruzu, rasti su nastavile cijene i nove i stare berbe. Za lipanjski datum 2024. porasle su za 6,25 eura, zaustavivši se na 210,50 €/t, dok je novi urod (studeni 2024.) porastao za 5,25 eura na 210 €/t. No, jučer su pale nakon što su u srijedu dosegnule novu petomjesečnu najvišu razinu. 

Cijene uljane repice nastavile su silazni trend na Euronextu i ovog su četvrtka dosegnule najnižu razinu od početka mjeseca. Svibanjski datum kotirao je na 442 €/t, a nova berba prodaje se po 458 €/t .

Trend se nastavlja ubrzavati nedavnim padom cijena sirove nafte i padom palminog ulja. I za soju su u silaznom trendu pod pritiskom brazilske konkurencije i sjetve koja dobro napreduje u SAD-u.

Ondje je posljednje izvješće Ministarstva poljoprivrede (USDA) pokazalo da se kvaliteta zaliha ozime pšenice koja je u dobrom ili izvrsnom stanju pogoršala na 50%, u usporedbi s 55% tjedan dana prije.


Tagovi

Cijene žitarica Cijene uljarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Tržište žitarica Stanje na tržištu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]