Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline 2024.
  • 26.04.2024. 21:30
  • Zadarska, Zadar

Evo tko su laureati Dana masline 2024.

Pogledajte dobitnike priznanja na 26. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline koja je danas otvorena u Zadru

Foto: Dani masline
  • 244
  • 48
  • 0

Ocjenjivački sud 26. Međunarodne manifestacije Dani masline 2024. u sastavu Nedjeljko Jusup, dipl. novinar, mr. sc. Marijan Tomac. dipl. ing, agro. , Renato Kraljev, prof. i Benito Pucar, dipl. ing. odabrao ovogodišnje dobitnike priznanja koji su ih zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva.

Priznanje "Stanko Ožanić" za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu dodijeljeno je dr. sc. Slavku Perica

Doktor Slavko Perica naš je ugledni znanstvenik, čija se čitava karijera fokusira na maslinu i maslinarstvo. Cjeloživotni plodonosni rad i postignuća Slavka Perice primjer su izvrsnosti u znanosti, praksi i društvu, istovremeno. Hrvatska znanstvena bibliografija bilježi 144 njegova naslova većinom maslinarske tematike, mahom članaka u znanstvenim časopisima, ali i knjiga, priručnika i  drugih vrsta publikacija.

Uz znanstveni rad na maslini i maslinarstvu najviše ga je obilježilo to što je bio izuzetno uspješan, predan i agilan ravnatelj Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, koji je ključna znanstvena ustanova za razvoj mediteranske poljoprivrede u Hrvatskoj. Vodio je Institut punih 16 godina, od 2000. od 2016. godine. Već na samom početku upravljanja Institutom, uspješno je potpuno i suvremeno reorganizirao ustanovu, regrutirao izvrsni znanstveni pomladak i unaprijedio znanstvenu infrastrukturu. To je mogao napraviti jer je prethodno stekao višegodišnje iskustvo učenja i rada na najboljim znanstvenim ustanovama vezano za poljoprivredne kulture mediteranskog podneblja. Tijekom svog ravnateljskog razdoblja, dr. Perica uložio je velike napore i ostvario vrhunske rezultate u izgradnji i unapređenju znanstvene infrastrukture, podizanju kapaciteta znanstvene izvrsnosti, suradnji s gospodarstvom i prepoznatljivosti Instituta u društvu. Tako se za  njegova rukovođenja Institutom stasala današnja, iznimno uspješna srednja generacija znanstvenika Instituta. 

Doktor Slavko Perica naš je ugledni znanstvenik

Posebno je vodio računa o podizanju znanstvenog pomlatka, bio je voditelj na znanstvenim projektima, komentor ili mentor mlađim kolegama, a jedan je od pokretača studija Mediteranske poljoprivrede u Splitu. 

Najbolji dokaz međunarodnog znanstvenog ugleda i prepoznatljivosti dr. Perice je činjenica što je njemu i njegovom timu iz Instituta za jadranske kulture povjerena organizacija najprestižnijeg svjetskog maslinarskog znanstvenog skupa "International Olive Symposium", pa se u Splitu 2016. godine na 8. međunarodnom maslinarskom simpoziju, okupilo 187 najvećih svjetskih maslinarskih autoriteta, s najčuvenijih svjetskih instituta i sveučilišta. 

Bio je potpredsjednik, a potom i predsjednik tehničkog odbora International Olive Council u Madridu u Španjolskoj, krovne svjetske organizacije za masline.
Tijekom cijele svoje karijere stremio je k tome da znanost, znanje i inovacije budu u funkciji razvoja i stvaranja, usvajanja, transfera i popularizacije znanja, usmjerenog na proizvodnju i gospodarstvo. Za svoj predani rad dobio  je brojna priznanja i obnašao mnoge istaknute dužnosti u sustavu znanosti u Hrvatskoj. 

Na Danima masline posthumno uručeno priznanje prof.dr.sc. Ivi Miljkoviću

Priznanje Uzorni maslinar Zadarske županije dobio je Nikša Ivanac

Nikša Ivanac rođen 1959. godine u mjestu Ugljan na istoimenom otoku. Kao sva otočka djeca od djetinjstva je radio u obiteljskim maslinama. Ljubav prema maslinama i maslinarstvu u Nikše su ostali do današnjih dana. Uvidjevši da postojeće masline promjenjivo rode, da su stabla visoka i rijetkog sklopa prije trideset godina Obitelj Ivanac krenula je u podizanje novih maslinika na nekoliko lokacija. 

Umjesto tradicionalnih sorata posađene su introducirane među kojima prevladavaju Leccino, Pendolino, Coratina i ostale dokazane po urodu i kvaliteti ulja u garoklimatskom području otoka Ugljana.

Nagradu u ime Nikše Ivanca preuzeo je sin Marcelo

Danas obitelj Ivanac ima respektabilnh 300 stupi maslina koje su na punom rodu, brižno njegovane na kojima se redovito provode sve potrebne agrotehničke mjere.
Uvidjevši da u pojedinim godinama masline ne samo pate od nedostatka vode, već i stradavaju od suše Nikša je 2000 godine ugradio sustav za navodnjavanje. U konzultaciji sa stručnjacima odlučio se je za sustav  mikroraspršivanja čime pokriva vodom prostor širine krošnje. 

Obitelj Ivanac kao i njihovi stalni kupci preferiraju pikantna ulja bogata fenolima te beru masline po principu: "Danju bereš noću prerađuješ". Najveće količine ulja plasiraju u vlastitoj konobi Ugljan u mjestu Ugljan. 

Brojni otočki maslinari u Nikšinim maslinama pronašli su način kako urediti masline, kada brati i preraditi u ulje zbog toga organizacijski odbor  26. dana maslina dodjeljuje priznanje uzorni maslinar.

Priznanje Maslinarsko srce za osobita postignuća u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina 

Priznanje Maslinarsko srce za osobita postignuća i u maslinarstvu i uljarstvu zaslužio je Tomislav Čudina uzorni maslinar iz Pakoštana. Rođen je 1979. godine u Šibeniku. Život ga nije mazio. Oca nije upoznao, a kad je imao 10 godina ostao je i  bez majke. Zajedno sa sestrom Melenijom živio je s djedom Blažom  i bakom Ljubicom u Pakoštanima. Od malih nogu s djedom je išao u polje raditi. Posebno je zavolio masline i maslinovo ulje. Moćkao ga domaćim kruhom i jajima, a kako ga nisu imali dovoljno baka je maslinovo ulje miješala sa sojinim. Jednom prilikom Tomislav je rekao baki da će "kad naraste posaditi toliko maslina da će se moći kupati u maslinovom ulju".

Tomislav Čudina uzorni je maslinar

Obećanje i ostvaruje. Nakon završetka osnovne i srednje škole ljeti je radio u kuhinji u turističkom naselju, a zimi konobario ili radio na bauštelu. Potom se 2002. zaposlio u ribogojilištu Dalmar, pet godina radio kao ronilac, 2 godine na brodu za održavanje te 10 godina u skladištu za pakiranje ribe. Zarađivao, štedio i sadio masline. Najprije, 50 komada na parceli koju mu je darovao djed. Potom, u suglasju sa suprugom Anom  kupuje susjednu parcelu od 3.700 kvadrata  i na njoj podiže 106 maslina. Kako njegovo srce sve jače kuca za masline, napušta posao u ribogojilištu i posvećuje  se poljodjelstvu. Osniva OPG Čelini, a Čelin je obiteljski nadimak još iz pradjedovskih vremena. Nastavlja kupovati zemlju i sadi masline. Sada ih ima ukupno oko 320, a priprema i za sadnju još 90 na zemlji (2.500 m2) koju je kupio prije mjesec dana. Cilj mu je imati oko 1.000 komada.

Maslinama se potpuno posvećuje. Osniva OPG Čelini što je obiteljski nadimak iz pradjedovih vremena. Obavlja sve agrotehničke mjere od rezidbe do berbe. Veliku pozornost posvećuje preradi i čuvanju ulja pa su počele stizati i nagrade od kojih je dosad najznačajnija zlatna medalje  osvojena na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku. Nedavno se na Noćnjaku, a prije toga  i u Maškovića hanu, na 7. manifestaciji mladih maslinovih ulja , okitio titulama šampiona. Posjeduje i kušaonicu "Oblica" u kojoj nudi domaće zalogaje i vlastita ulja.  Ponosan je na svoju obitelj, suprugu Anu i 13-godišnjeg sina Lovru Blaža, koji rado pomaže u masliniku kao i tete Vera i Ivana  sa njihovim obiteljima. Ne zaboravlja djeda Blaža i baku Ljubicu (Violu). Po njoj je nazvao robnu marku svojih ulja – Olea Viola. 

Čestitamo Tomislavu Čudini. Zaslužio je Maslinarsko srce 26. međunarodne manifestacije Dani masline 2024.

Priznanje Maslinarska nada Zadarske županije dobio je Pellegrin Kurtin za postignute uspjehe u  praktičnom maslinarstvu i u školovanju na Sveučilištu

Pellegrin Kurtin rođen je 16. srpnja 2002. godine. Završio je osnovnu školu Valentin Klarin na otoku Ugljanu te Klasičnu gimnaziju u Zadru. Nakon završene srednje škole upisao je Primijenjenu ekologiju u poljoprivredi na Zadarskom sveučilištu. Živi u mjestu Kali na otoku Ugljanu sa svojom obitelji, roditeljima Nenadom i Boženom, sestrama Anastaziom i Rafaelom te bratom Jeronimom. Od malih nogu otac ga je vodio na njihovu malu farmu na kojoj drže nekolicinu koza, 40-ak kokoši, nekoliko golubova, kunića, dvije svinje te magarca Josu kojega je Pellegrin dobio za rođendan.

On misli da je ljubav prema poljoprivredi naslijedio od oca iako njega masline puno ne zanimaju. 

Pellegrin Kurtin je mladi maslinar

Pellegrinu je otac prepustio njihovo održavanje na početku srednje škole. U svoje slobodno vrijeme kada nije na fakultetu brine oko maslina i svoja dva vrta. Trenutno je vrijeme od rezidbe te najviše vremena provodi orezujući ih. Prošle godine upoznao se s uzgojim oblikom polikonične vaze zahvaljujući Šimi, Stjepanu i Toniju te je i svoje masline počeo rekonstruirati na taj oblik. Sada obrađuje njih oko 90 koje je obnovio,  te 60 maslina koje mu je ove godine dao djed Mirko na održavanje koje je oblikovao na polikoničnu vazu. Svoje planove vezuje uz ostanak na otoku u mjestu Kali te daljnjim razvojem u maslinarstvu i poljodjelstvu, a jedan od glavnih planova je obnova još 60 svojih maslina koje se već godinama ne održavaju.

Priznanje "Zlatno pero" za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva, Željka Rački-Kristić, glavna urednica Agrokluba 

Rođena Osječanka Željka Rački-Kristić diplomirana je inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća iskustva u novinarstvu.

Bogatog iskustva od lokalnih medija preko Večernjeg lista do Agrokluba, mjesta gdje je odustala od (bezuspješnog) pokušaja bijega iz novinarstva i u konačnici spojila struku i zanimanje.

Zlatno pero Željki Rački-Kristić: Nagrada obvezuje cijelu ekipu Agrokluba

U Agroklubu, najčitanijem i najutjecajnijem poljodjelskom portalu ne samo na području Hrvatske nego i susjednih zemalja, Željka  djeluje posljednjih osam godina, od čega sedam na mjestu glavne urednice portala koji je više od toga jer je zapravo cijeli informacijski sustav stavljen poljoprivrednicima na raspolaganje i koji se trudi odgovoriti na sve njihove potrebe i probleme.

Kolege novinari - Nedjeljko Jusup i dobitnica Zlatnog pera, Željka Rački-Kristić

I da, nema tu "glavna" pa samo sjedi, čita i evaluira tuđi rad, delegira i kreira uređivačku politiku. Tereni, brojne ispričane slatke i gorke priče, dio su njezina posla, ali i, što rado ističe, jedini način stvarnog doživljaja same situacije u agraru. Situacije koja nikada nije bila "glatka", ali isto tako nikada nije bila prožeta s toliko izazova, šokova i udara u jednom iznimno kratkom vremenu.

Sjetimo se samo covida, pa ratnih sukoba koja i dalje kroje tržišta te redom potresa, poplava, suše, tuče, rasta cijene inputa, a pada proizvoda... I sa svim tim nepovoljnim okolnostima  bore se naši poljoprivrednici, kako u nizinskim tako i gorskim i jadranskim područjima.  Među njima dakako i vrijedni maslinari i uljari koji, unatoč nedaćama,  uspješno brode i za kvalitetu svojih ekstra djevičanskih maslinovih ulja osvajaju najviša odličja ne samo na domaćim i međunarodnim nego i  na najvećim svjetskim smotrama i natjecanjima. O tome i svemu što je važno za uspješno maslinarstvo od sadnje, uzgoja, zaštite  pa do prerade, proizvodnje, označavanja i brendiranja maslinovih ulja  Poljoprivredni portal Agroklub promptno objavljuje sve najbitnije. Informativno, poučno, zanimljivo i  puno češće nego većina medija sa sjedištem u područjima gdje se masline uzgajaju. 

Čuti i prenijeti poruke može se i iz ureda, to je istina. No, nikada ne može biti vjerodostojno kao "živi" razgovor, u četiri i više očiju, što je moto  glavne urednice Agrokluba i što, kad god je moguće, koristi. 

Željka Rački-Kristić je inače supruga Tonija, majka Karle i Eve te predsjednica osječkog ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara kao i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Čestitamo! Priznanja laureatima uručena su 26. travnja u 15 sati u sklopu svečanog otvaranja 26. međunarodnih Dana masline u Zadru na terasi JK Uskok na Vitrenjaku. 


Fotoprilog


Tagovi

Dani masline Laureati Slavko Perica Nikša Ivanac Tomislav Čudina Pellegrin Kurtin Željka Rački-Kristić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad naletim na ovakve objave, prvo na što pomislim je - Maja !! :)