Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 26.04.2024. 16:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Učenici osnovnih i srednjih škola okupirali Fakultet agrobioteničkih znanosti Osijek

Po hodnicima, predavaonicama, laboratorijima, svuda je vrvilo učenicima na Danu otvorenih vrata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 327
  • 70
  • 0

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek posljednji dan radnoga tjedna, petak, 26. travnja, bio je u znaku gostiju. Posjetili su ga učenici osnovnih i srednjih škola koji su u sklopu manifestacije Festival znanosti posjetili ovaj fakultet. Događaj je to koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način.

Predavanje "Roboti u poljoprivredi" pripremili su Laura Stubičar, Barbara Tubanović, Nives Batrnek, Anamarija Šamal, Vedran Stipešević, Alka Turalija dok su Bojana Brozović, Irena Jug, Boris Đurđević i Danijel Jug imali predavanje na temu "Pametan pokrov". U velikoj auli bilo je govora o "Ulozi umjetne inteligencije u hranidbi životinja" koje su pripredili Mario Ronta, Ivana Prakatur i Mihaela Oroz. "Pametni roditelji, pametna djeca? Što nasljeđujemo od mame i tate" bilo je izlaganje Borisa Lukića, a veliko zanimanje je bilo za teme koje su se odnosili na konje. Mirjana Baban, Tihana Ristić i Petra Prlić su iznijeli temu "Glup kao konj - istina ili zabluda?", kao i "Umjetna inteligencija i konji". Snježana Tolić, Olgica Klepač i Ljubica Ranogajec pričale su o Pametnom razvoju.

Tema je ove godine Inteligencija

Inače, Festival znanosti se u Republici Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine. Tema se određuje na nacionalnoj razini, u pravilu je univerzalna i kao takva se uklapa u sva područja znanosti. Tijekom manifestacije, kojoj je cilj približiti znanost javnosti, znanstvenici i studenti popularnim predavanjima, radionicama, raspravama, izložbama i drugim događanjima daju doprinos popularizaciji znanosti i motiviranju mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja. Ove godine se održava od 22. do 27. travnja. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je Inteligencija. Tako su se i ove godine u okviru tog Festivala održali i Dani otvorenih vrata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

gthf
Radionica u laboratoriju privukla je pažnju djece

Održan je i niz poster prezentacija. "(Sv)in(j)teligencija", "Genetska predispozicija inteligencije u pasa na primjeru Istarskog kratkodlakog gonića" te "Gljive: organizmi bez mozga koji čine čuda".

Istaknule su se i poster prezentacije u hodnicima FAZOS-a s temama "Inteligencija rješenja u navodnjavanju - smart irrigation systems", zatim "Kako aktivirati sive stanice konja na razigran način", te "Koliko su inteligentni glodavci", ali i "Komunikacija biljaka", "Korištenje umjetne inteligencije u biljnoj proizvodnji". "Mikrobna inteligencija", te "Pametna sela", "Pametne biljke", "Poslovna inteligencija" i "Primjena umjetne inteligencije u marketingu" su također privlačile osnovnoškolce.

Radionice privukle pažnju školaraca

Posteri "Primjena umjetne inteligencije u strojarstvu", zatim ona na temu "Razmišljaju li kokoši", te "Sjemenke za pamćenje" su bile jako interesantne posjetiteljima, a posebno je privukla pažnju ona pod nazivom "Svinja najinteligentnija domaća životinja". 

Posebno je živahno bilo na radionicama koje su održavane na drugom i trećem katu: "Agrosmart race - Agrosmart utrka" koju su pripremili Jelena Kovač, Lara Levnaić, Maria Karla Mak, Luka Štreitenberger, Sonja Petrović samo je jedna od njih.

gefd
Djeca su rado sudjelovala u radionicama 

Melissa Maršal, Adela Kolobarić, Luka Štreitenberger, Darko Miklavčić, Marija Špoljarević djeci su pripremili radionicu "Beri grožđe, čupaj travku, čuvaj leđa, kao glavnu stavku". "Brza procjena zdravlja životinja" bila je radionica Luke Šrameka, Željke Klir Šalavardić i Josipe Novoselec. Željko Barač, Tomislav Jurić, Ivan Plaščak, Monika Marković, Denis Ćosić i Josip Damjan autori su radionice "EEG valovi". Mirjana Baban i Silvija Butković djecu su okupirali radionicom nazivom "Inteligencija - privilegija konja". Ističemo i radionicu Ivone Đurkić Kušec i Žarka Radišića "Inteligencija evolucije ili kako mimikrija pomaže životinjama da prežive i napreduju".

Zlata Kralik, Manuela Košević i Žarko Radišić imali su temu radionice "Inteligentno odaberimo zdravu hranu". A o inteligentnom recikliranju bilo je riječi Borisa Ravnjaka, Tomislava Vinkovića, Mire Stošića, Jurice Jovića i Magdalene Černava. "IntelliGENtseed - inteliGENtno sjeme", zatim "Je li komunikacija između biljaka znak inteligencije?", te "Kukci i gljive", kao i "O čemu kukci razmišljanju" te "Pametno selo budućnosti" su također bile iznimno posjećene. Djecu je zanimala i tema "Tko? Mikroorganizmi. Što? Mikroskop", Zatim ona imenom "TreeASURE HUNT", a posebno im je zanimljivo na radionici u laboratoriju, a to je bila "Vo2lim kisik".


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS Radionica Inteligencija Dani otvorenih vrata Festival znanosti


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad naletim na ovakve objave, prvo na što pomislim je - Maja !! :)