Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 26.04.2024. 18:30
  • Zadarska, Zadar

Zlatno pero Željki Rački-Kristić: Nagrada obvezuje cijelu ekipu Agrokluba

Nagrada Zlatno pero na Danima masline je velika čast, ali obvezuje sve nas u Agroklubu da i dalje na istom tragu informiranja, savjetovanja, pomaganja …

Foto: Dani masline
  • 364
  • 103
  • 2

Svečano su otvoreni 26. međunarodni Dani masline u Zadru, a pritom uručena i priznanja laureatima među kojima je i glavna urednica Agrokluba, Željka Rački-Kristić. Našoj je Željki za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva uručeno priznanje "Zlatno pero". 

Rođena Osječanka, Željka Rački-Kristić diplomirana je inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća bogatog iskustva u novinarstvu - od lokalnih medija preko Večernjeg lista do Agrokluba, mjesta gdje je u konačnici spojila struku i zanimanje.

U informacijskom sustavu Agroklub djeluje posljednjih osam godina, od čega sedam na mjestu glavne urednice portala. I da, nema tu "glavna" pa samo sjedi, čita i evaluira tuđi rad, delegira i kreira uređivačku politiku. Upravo su tereni, brojne ispričane slatke i gorke priče, dio njezina posla, ali i, što rado ističe, jedini način stvarnog doživljaja same situacije u agraru. 

Čuti i prenijeti poruke može se i iz ureda, to je istina. No, nikada ne može biti vjerodostojno kao "živi" razgovor, u četiri i više očiju, što je moto naše glavne urednice i što, kad god je moguće, koristi. Ona je i supruga Tonija, majka Karle i Eve te predsjednica osječkog ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara kao i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Nagrada imponira i obvezuje

"Nagrada imponira i velika je čast, ali ujedno i obvezuje. Ne samo mene već cijelu ekipu Agrokluba da i dalje budemo na istom tragu informiranja, savjetovanja, pomaganja, hvaljenja, kudenja i svega onoga što cjelokupni sektor može samo učiniti boljim", poručuje dobitnica priznanja dodajući kako se to uz maslinarstvo i uljarstvo odnosi i na cijelu domaću poljoprivredu koja ima veliki potencijal i sjajne, poduzetne i inovativne ljude koji uspješno pariraju na europskom i svjetskom tržištu.

"Govoreći o maslinovu ulju, dovoljno je pogledati nagrade kojima su se ovjenčali naši maslinari na brojnim natjecanjima. Samo lani, kako je pisao naš dragi kolega Nedjeljko Jusup, obranili smo broncu na jednom od najvećih natjecanja u New Yorku. Mala maslinarska zemlja već godinama konkurira pa i ostavlja iza sebe velike kakve su Italija, Španjolska, Grčka, Turska, Francuska", naglašava i apostrofira kako ne treba zaboraviti ni da se Hrvatska, zahvaljujući braći Chiavalon može pohvaliti da ima najbolji oleoturizam u Europi “Best Oil Hospitality 2024”.

Glavna urednica na svom radnom mjestu

Kaže da ništa manje vrijedni nisu ni drugi koje nije spomenula jer je to nemoguća misija i svelo bi se na nabrajanje imena. "Ni to ne bi bilo fer jer iza jednog uspješnog OPG-a stoji cijena "logistika", obitelj, prijatelji, suradnici", podsjeća čestitajući svima. 

Priznanje "Zlatno pero" joj je tim važnije jer, ističe ona, dolazi iz ravnice gdje masline za sada nisu kultura koja se uzgaja i prerađuje. "Kažem za sada jer Zagorci to jesu učinili, a s obzirom na promjenu klime i činjenicu da je, kažu prije 17 milijuna godina, ondje bilo Panonsko more, možda zaživi i neko slavonsko maslinovo ulje.

Šalu na stranu, hvala još jednom na nagradi, ujedno drugom Zlatnom peru koje je dobio Agroklub jer prije mene je tu čast imao kolega Vedran Stapić. Ponavljam, čast nam je, ali i obveza da budemo još bolji. Obveza koju ne shvaćamo olako", zaključuje. 

Vrijednost Agrokluba u očima maslinara i maslinarki

U ocjenjivačkom sudu manifestacije u sastavu Nedjeljko Jusup, dipl. novinar; mr. sc. Marijan Tomac, dipl. ing, agro.; Renato Kraljev, prof. i Benito Pucar, dipl. ing., a koji su odabrali ovogodišnje dobitnike priznanja nagrada koji su ih zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva, kažu kako o svemu što je važno za uspješno maslinarstvo od sadnje, uzgoja, zaštite pa do prerade, proizvodnje, označavanja i brendiranja maslinovih ulja, poljoprivredni portal Agroklub promptno objavljuje.

Čestitamo dobitnicima priznanja

"Siguran sam da će o prvim maslinama zasađenim u podnožju Bilogore, Papuka ili u Baranji pisati Agroklub koji povezuje znanost, struku, težake i ribare, na jedan primamljiv, informativan, poučan i zanimljiv način", kazao nam je Nedjeljko Jusup dodajući da se govoreći o maslinarstvu, većinom misli na maslinare, ali treba napomenuti da je žena sve više, čak više od muškaraca. 

"Žene su u puno stvari bolje, imaju strpljenja, mjeru, a maslina ne voli ništa što nije s mjerom, što je pretjerano, ni vlage, ni sunca, sve što je normalno i što odgovara čovjeku. Žene razumiju ljude, pa razumiju i masline. Maslinarke imaju veliku ulogu, primjerice, u talijanskom maslinarstvu", naglašava on. 

Priznanje "Stanko Ožanić" za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu dobio je dr. sc. Slavko Perica naš ugledni znanstvenik, čija se čitava karijera fokusira na maslinu i maslinarstvo. Priznanje Uzorni maslinar Zadarske županije uručeno je Nikši Ivancu, a priznanje  Maslinarsko srce za osobita postignuća u maslinarstvu i uljarstvu Tomislavu Čudini. 

Priznanje Maslinarska nada Zadarske županije dobio je Pellegrin Kurtin za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju na Sveučilištu. 

Čestitamo svim dobitnicima! 

Obrazloženja priznanja pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Zlatno pero Dani masline Željka Rački-Kristić Priznanje Nedjeljko Jusup


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]