Na nedavnoj manifestaciji Škrletovo slavili su se škrlet i moslavac, ali tu je još jedna autohtona sorta - dišeća ranina.
I dok su se na 6. manifestaciji Škrletovo slavili autotohtoni škrlet i moslavac, koji imaju potencijal za odležavanje i sljubljivanje s laganijim jelima, doznali smo da je da isto tako autohtone sorte dišeća ranina, ostalo u Moslavini još samo dva i pol hektara.
"Okupili smo se prije sedam godina na temeljima nekih bivših udruga, te se udružilo 12 vinara i danas imamo iza sebe šest Škrletova. Nije bilo lako, ali evidentan je napredak jer još prije 10-ak godina nismo imali ni jednoga proizvođača pjenušaca, a danas ih imamo tri i naši vinari osvajaju medalje i na Decanteru", kazao je uvodno predsjednik udruge Škrlet Moslavina Janko Kezele, mlađi vinar koji je nadogradio i razvio i turistički dio obiteljske vinarije, što je danas postala praksa u ovom kraju.
Ista je podijeljena u dvije županije, Sisačko-moslavačku i Zagrebačku, ali ih vinska priča dobro povezuje i gradi vinske pute.
Kako se čulo, moslavac spada u najpotentnije svjetske sorte, a smatralo ga se najvažnijom sortom Austro-Ugarske Monarhije. To je vino, kažu, iznimnog potencijala, slamnato-žute boje, djelomično gusto pa se sporo vrti u čaši. Sortno je prepoznatljivo, a obogaćemo specifičnostima moslavačke vinogorja, koje obilježavaju brežuljici. Na njima se uzgaja i jedinstveni škrlet, kojega nema nigdje drugdje na svijetu, a od 73 hektara ukupne zasađene površine čak 69 ha se nalazi u Moslavini.
Naime, održan je i panel na temu budućnosti škrleta, koji je moderirala prof. dr. Zvjezdana Marković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, uz paneliste; vinskog publicistu Sašu Špiranca i izvanrednu profesoricu pri Agronomskom fakultetu Ana-Mariju Jagatić Korenika. Kroz panel istaknuli su izazove s kojima se suočava vinogradarstvo i vinarstvo, uključujući utjecaj klimatskih promjena i nedostatak radne snage.
Jagatić Korenika je istaknula da škrlet nije među prvih 20 sorata u Hrvatskoj, ali da ima dobar potencijal. Ima širinu proizvodnje od maceriranih do arhivskih vina, a tržište danas traži laganija vina, kao i pjenušce i rosee. Dodala je da vinari trebaju još više raditi na udruživanju i povećanju vidljivosti, posebno stilistici vina, na zahtjevnom tržištu.
Saša Špiranec: Već duže vrijeme ljudi piju manje, no bolje i kvalitetnije vino
Odgovarajući na upit, prof.dr.sc. Ivan Pejić, istaknuo je da se promocija škrleta treba fokusirati na tržište Zagreba, jer ima dobar omjer cijene i kvalitete, a kao jednogodišnje vino može doći brzo na veće, ali i zahtjevnije tržište. Inače, prof. Pejić je koautor monografije Škrlet- hrvatski vinski biser o kojoj je Agroklub već pisao.
Vinski publicist Saša Špiranec naglasio je trend povećane kvalitete u konzumaciji vina te rastući interes za vinskim turizmom. Istaknuta je i potražnja za rosé i pjenušavim vinima, a škrlet se ističe kao ključna sorta koja može odgovoriti na ove trendove.
U sklopu manifestacije, održana je radionica o potencijalima škrleta u gastronomiji, koju je vodio sommelier Tomo Jakopović, pružajući sudionicima jedinstvena iskustva sljubljivanja škrleta čak 12 vinara s zalogajima iz cijele Hrvatske.
On je pohvalio vinare koji su se okrenuli zahtjevnijoj ekološkoj proizvodnji vina, posebno u zahtjevnijim godinama, kao što je bila prošla. Inače, iz Kutine dolazi i prvi hrvatski biodinamički vinar Antun Glavica, koji je od lani ponosni vlasnik Demeter certifikata za biodinamičku proizvodnju vina.
Što se tiče prinosa škleta, ističe, oni su značajni, jer iznose i do tri kilograma po trsu, što može biti problem kod strukture i tijela vina. No, kod izbora jela, jelo ne smije biti 'jače' od vina. S druge strane, škrlet je potisnuo moslavca, jer ranije dolazi na tržište kao mlado vino. No, moslavac zbog svoje kvalitete, nakupljanjem visokih sladora, kiselina, koje su 'kičma vina' i ekstrakta te znanjem vinara može dati 'veliko vino', napominje Jakopović.
Na Škrletovu smo kod obitelji Jančar, koja jedina uzgaja sve tri autohtone sorte ovog prostora i tako čuva više stoljetnu tradiciju i nemjerljivo vrijednu hrvatsku enološku baštinu, susreli i dišeću raninu. Čuli smo da dišeća ranina ima potencijal za vina s ostatkom šećera, ali oni imaju vino u potpuno suhoj varijanti što govori o iskrenom pristupu vinara i želji da sortne karakteristike istakne u prvi plan. Vino je transparentne zlatno-žute boje i relativno niskog viskoziteta, a zrele arome grožđa, što asocira na muškat, fine su i lako pamtljive.
Fotoprilog
Tagovi
Autor