Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 04.05.2024. 15:00

Šumoborci u 94 akcije pošumljavanja posadili više od 150.000 novih stabala!

Čak 8000 volontera u posljednje je dvije i pol godine na 16 lokacija u Hrvatskoj sudjelovalo u vrijednom pošumljavanju.

Foto: Roman Avdagić/Savez izviđača Hrvatske
  • 158
  • 49
  • 0

Sa završetkom proljetnog ciklusa pošumljavanja, 8.000 volontera, simbolično nazvanih Šumoboraca, u posljednje je dvije i pol godine na 16 lokacija u Hrvatskoj posadilo više od 150.000 novih stabala, u najvećoj mjeri hrasta lužnjaka.

Riječ je o čak 94 organizirane akcije koje su proveli zajedno sa članovima Saveza izviđača Hrvatske i šumarima Hrvatskih šuma, a koje su dio trenutno najvećeg projekta volonterskog pošumljavanja kod nas nazvanog CO2MPENSATING BY PLANTING. Projekta koji omogućuje svim zainteresiranima da posade svoja stabla, smanjujući time vlastiti ugljični otisak i pomažući u obnovi šuma koje su stradale djelovanjem klimatskih promjena. 

Kako navode organizatori, Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH, ove su se godine u proljetnom ciklusu sadnje, akcije održavale na više lokaliteta u Karlovačkoj županiji te je u njima, u nešto više od mjesec dana sudjelovalo čak 1.600 volontera.

Obnova stradalih šuma 

Kažu, specifičnost ovog projekta je, osim što se aktivno radi na obnovi stradalih šuma, upravo u uključivanju velikog broja volontera u akcije sadnji čime se građane, a pogotovo mlade, živim primjerima educira o uzgoju, održavanju i općekorisnim funkcijama, ali i uzrocima i posljedicama klimatskih promjena koje ugrožavaju naše šume i okoliš. Prije samih akcija pošumljavanja, organizatori provode edukativne radionice po školama i drugim organizacijama, nakon čega se učenici i drugi volonteri uključuju i u same akcije sadnje.

Trenutno u njemu sudjeluje 40-ak srednjih škola i 30-ak poslovnih partnera, a za jesen najavljuju i dodatno širenje projekta na ostatak regija Hrvatske, kako bi se mogao uključiti čim veći broj građana, ali i obnoviti što veći dio šuma.

Ističu i da je je CO2MPENSATING BY PLANTING od ove godine i službeno postao dio velike europske inicijative sadnje dodatnih "3 milijarde stabala“ diljem Europe do 2030 godine, čime će se zajedničkim snagama pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Također, postao je i dio najveće europske mreže volonterskog pošumljavanja koje, sada već u 25 europskih zemalja, koordinira i provodi nizozemska fondacija Life Terra i to uz pomoć LIFE programa Europske unije. 

"Izuzetno nam je drago što naš napor i trud prepoznaje sve ljudi, sve više škola, udruga, kompanija i raznih drugih organizacija, ali i međunarodnih institucija, koje nam se gotovo svakodnevno javljaju za sudjelovanje u projektu. To znači da to što radimo, radimo dobro. Možda je najbitnije da to radimo sa srcem i iz uvjerenja", ponosan je Dan Špicer, glavni koordinator projekta i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Uključite se u akciju 

Dodaje da je upravo izviđačima jako teško gledati kako naše šume stradavaju od posljedica sve češćih oluja, nametnika, požara i drugih faktora te uvijek traže priliku kako pomoći prirodi. J

"Jer ona je naša i ako joj mi nećemo pomoći teško možemo očekivati da to čini netko drugi. Ono što nas posebno veseli je da svi koji nam se pridruže, u pravilu se i vraćaju na nove akcije. A u kombinaciji sa stručnjacima iz kreativne agencije HEARTH, koji su i osobni zaljubljenici u prirodu i našim partnerima iz Hrvatskih šuma, možemo zaista učiniti promjenu i omogućiti velikom broju građana da sudjeluju i budu dio te pozitivne promjene", naglasio je. 

Svi zainteresirani više o projektu te kako se uključiti, mogu doznati ovdje.


Tagovi

Šumoborci Pošumljavanje Akcija Sadnja stabala Obnova šuma Savez izviđača Hrvatske Hrvatske šume Dan Špicer


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pohvaliti se, ili se ne pohvaliti - pitanje je sad! Eci-peci-pec.... Stalo na onom prvom :) Daklem - kroz ova vrata je prolazio naš Baby Lasagna, divna osoba koju bi svatko poželio za sina, brata ili nešto treće. Bilo vama smiješno ili ne,... Više [+]